ذوب آهن اصفهان پرچمدار فروش تیرآهن
به گزارش آهن آنلاین- بورس کالا در ایران نقش بسیار مهمی در فروش محصولات فولادی ایفا میکند و بهعنوان یک بازار شفاف و قانونمند برای معاملات این محصولات عمل میکند. محصولات فولادی مانند شمش بلوم، تختال، میلگرد، ورق فولادی و تیرآهن در بورس کالا عرضه میشوند و این امر به تولیدکنندگان و مصرفکنندگان این محصولات این امکان را میدهد که با قیمتهای شفاف و با در نظر گرفتن رقابت بازار، خریدوفروش کنند.
بورس کالا برای تولیدکنندگان بزرگ فولاد مانند فولاد مبارکه، ذوبآهن اصفهان و دیگر شرکتهای فعال در این حوزه، بستر فروش منظم و گستردهای را فراهم میکند. این دسترسی به بازار، نه تنها برای شرکتها مفید است، بلکه به تأمین نیازهای داخلی و صادراتی کشور نیز کمک میکند
در آبان ماه ۱۴۰۳، بورس کالا شاهد حضور پررنگ محصولات فولادی و آهن آلات بود. این محصولات به دلیل نیاز شدید صنایع مختلف به مواد اولیه، یکی از بخشهای مهم و پویای بازار بورس کالا محسوب میشوند. در این ماه، بهویژه در تاریخهای ۸، ۱۳ و ۱۴ آبان، حجم بالایی از شمش بلوم، تختال و میلگرد مورد معامله قرار گرفت.
از طرف دیگر، در بورس کالا، کارگزاریها و صنایع فولادی نیز نقش عمدهای در این معاملات داشتند. برخی از شرکتهای بزرگ مانند شرکتهای فولاد مبارکه و ذوبآهن اصفهان محصولات خود را بهطور مستقیم در بورس کالا عرضه میکنند که این باعث افزایش شفافیت قیمتها و رقابتهای سالم میشود.
در شرایطی که اقتصاد کشور با رکود و تورم روبهرو است، بسیاری از صنایع و شرکتها با کاهش توان خرید مواجه میشوند. در چنین شرایطی، مشتریان برای خرید محصولات فولادی از بورس کالا ممکن است به دلیل هزینههای بالا و عدم دسترسی به منابع مالی کافی از این بازار کنار بکشند. تقاضای پایین در بورس کالا در نتیجه ناتوانی در تأمین نقدینگی یکی از دلایل اصلی این مشکل است.
معاملات آهنآلات در هفته جری بر چه منوال گذشت؟
بازار غیررسمی و بازار آزاد فولاد در برخی موارد ممکن است قیمتهای پایینتری نسبت به بورس کالا ارائه دهد یا شرایط خرید منعطفتری داشته باشد. این موضوع به ویژه برای خریداران خرد که ممکن است توان خرید از بورس کالا را نداشته باشند، جذابتر است. در نتیجه، بسیاری از خریداران به این بازارهای غیررسمی روی میآورند و از بورس کالا برای خرید محصولات فولادی اجتناب میکنند.
اکنون میخواهیم به روند عرضه محصولات میلگرد، نبشی و تیرآهن در پایان هفته معاملاتی منتهی به چهارشنبه 30 آبان ماه بپردازیم. در یک هفته اخیر محصولات میلگرد و نبشی حجم انبوهی از مقدار عرضه را در بورس کالا از خود بر جای گذاشتند. مقدار عرضهای که برای میلگرد در هفته جاری صورت گرفت برابر با 256 هزار و 598 تن بود اما؛ در بازار فروش میلگرد شاهد یک سردرگمی هستیم و میتوان به این موضوع رسید که فروش در شرایط رکود قرار دارد. از این مقدار عرضه صورت گرفته تنها 8 درصد از آن (معادل 21 هزار و 346 تن) به فروش رسید. میزان ارزش معاملهای که از فروش انواع میلگرد در هفته جاری به ثبت رسید برابر با 601 میلیارد تومان بود.
از شرکتهای موفق در بازار فروش میلگرد طی این هفته به ذوبآهن اصفهان، فولاد سپهر ایرانیان، فولاد کاوه اروند، مجتمع فولاد خراسان و فولاد شاهرود اشاره کرد چراکه تمام محصولات عرضهشده آنها در این بازه زمانی به فروش رسیده است.
از میلگرد عمدتاً برای پروژههای ساختمانی و عمرانی استفاده میشود. اگر پروژههای ساختوساز کاهش یابند یا رکود در این صنعت حاکم باشد، تقاضا برای میلگرد نیز کاهش مییابد. در برخی فصول، مانند پاییز و زمستان، ممکن است فعالیتهای ساختمانی کاهش یابد و این بر کاهش تقاضا اثر بگذارد. لازم به ذکر است که در بازارهای ایران، قیمت میلگرد تحت تأثیر نوسانات ارزی است. اگر نرخ ارز بهصورت کاهشی باشد، خریداران ممکن است منتظر کاهش قیمت بمانند اما؛ این موضوعی است که در شرایط کنونی بازار صدق نمیکند و از ابتدای آبان ماه تا انتهای ماه شاهد افزایش 6 درصدی بوده است.
مقدار فروش نبشی در بورس کالا نیز به همین منوال بود. مقدار عرضهای که برای نبشی به ثبت رسید برابر با 29 هزار و 530 تن بود. از این مقدار عرضه صورت گرفته، تنها 7.24 درصد از محصولات به معامله ختم شدند. میزان درآمدی که از فروش این محصول شناسایی شد برابر با 61 میلیارد تومان بوده است. از میان 16 شرکتی در این یک هفته محصولات خود (نبشی) را مورد عرضه قرار دادند تنها 6 شرکت معاملات آنها به فروش ختم شد و 2 هزار و 140 تن از محصول نبشی به فروش رفت.
اکنون نگاهی به روند معاملات تیرآهن داشته باشیم. بازار این محصول در مقایسه با میلگرد و نبشی اوضاع روبهراهتر است و از آن تقاضاهای حجم پایین خبری نیست. بازار تیرآهن در هفته جاری 32 هزار و 659 تن عرضه محصول به خود دید و بیش از نصف محصولات در این هفته به فروش رسید. مقدار تیرآهنی که به فروش رسید برابر با 18 هزار و 386 تن بود. پرچمدار عرضه و فروش تیرآهن در این بازه زمانی کارخانه ذوبآهن اصفهان بود که توانست محصولات عرضهشده خود به فروش برساند منتها بقیه شرکتها فقط نقش عرضهکننده را ایفا کردند. میزان ارزش معاملهای که از فروش تیرآهنها در این دوره به ثبت رسید برابر با 509 میلیارد تومان بود.